Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 26 kwietnia 2024 08:53
Reklama

Powiślański Stół Bożonarodzeniowy

Aż 27 kół gospodyń wiejskich działających w naszym powiecie prezentowało swoje świąteczne potrawy podczas bardzo świątecznej imprezy zorganizowanej z inicjatywy Gminy Kwidzyn. Jej pokłosiem będzie publikacja w formie bogato ilustrowanej książki kucharskiej, która też udokumentuje rodzącą się lokalną tożsamość mieszkańców Powiśla.
Powiślański Stół Bożonarodzeniowy

Pierwszą imprezą prezentującą kulinarne tradycje naszego regionu był Powiślański Stół Wielkanocny, na którym swoje potrawy zaprezentowało 8 kół gospodyń wiejskich. Po trzech latach liczba uczestników wzrosła do 27, co jest najlepszym dowodem na rosnącą aktywność społeczną mieszkańców powiatu, ale też na rodzące się więzi i poczucie tożsamości.  Pomysłodawca imprezy, która odbyła się w Kwidzyńskim Parku Przemysłowo Technologicznym, Wójt  Ewa Nowogrodzka ma szczególne powody do zadowolenia, bowiem to właśnie w gminie Kwidzyn koła gospodyń wiejskich rozwijają się najprężniej. Na Powiślański Stół Bożonarodzeniowy swoje potrawy przygotowało 10 kół z tej gminy. Nie znaczy to, że pozostałe gminy nie miały się czym pochwalić. Pięknie udekorowane stoły zaskakiwały obfitością i cieszyły oczy pięknie przygotowanymi i wyeksponowanymi, świątecznymi daniami. Oprócz potraw tradycyjnych takich jak liczne odmiany pierogów i ryb w różnej postaci pojawiły się lokalne impresje na ich temat. Świąteczny bigos z czerwonej kapusty albo rybna zapiekanka wigilijna, łącząca w sobie tradycyjne składniki z nowatorskim podejściem. Były też dania typowe dla kuchni kresowej, kutia, kompot z suszu czy pieczone pierożki, zresztą różnorodność była olbrzymia, bo każdy tradycje świąteczne odziedziczył po przodkach, którzy na Powiśle, w większości trafili po ostatniej wojnie światowej. Dziś ten etniczny zlepek zaczyna mieć poczucie lokalnej tożsamości i więzi z Powiślem, a mnożące się koła gospodyń wiejskich i inne organizacje pozarządowe czy stowarzyszenia działające na wsi, są najlepszym dowodem na coraz silniejsze więzi łączące lokalne społeczności. Staraniem gminy Kwidzyn, w przyszłym roku powstanie publikacja zawierająca przepisy na świąteczne dania z Powiśla, eksponowane podczas imprezy. Wszystkie dania zostały starannie sfotografowane, więc oprócz przepisów będziecie mogli też zobaczyć, jak potrawy powinny wyglądać. Przepisy na powiślańskie potrawy bożonarodzeniowe będzie więc można wypróbować już w przyszłym roku. Impreza miała bardzo ciepły charakter, panie z różnych kół gospodyń wiejskich dzieliły się przepisami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi wykonania różnych potraw, a goście dosłownie pochłonęli przygotowane przez nie smakołyki, w nieco ponad godzinę.

                Wspólne wykonanie kolędy przez samorządowców z gmin powiatu kwidzyńskiego zakończyło oficjalną część imprezy. Zanim ze stołów zniknęły przygotowane z pietyzmem świąteczne potrawy, sprawdzaliśmy, co pojawia się na powiślańskim stole w Boże Narodzenie i jakie tradycje najbardziej wpływają na dzisiejszy kształt lokalnej kuchni. Sprawdźcie, jak smakuje Powiśle i poczujcie niepowtarzalną atmosferę tej świątecznej imprezy.

 

 

 


Podziel się
Oceń

Komentarze
legion 25.12.2017 17:18
Brawo .
Reklama
Reklama