Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 marca 2024 18:07
Reklama

Jesień ze śliwką

Już po raz 9 w Rakowcu odbyła się impreza poświęcona regionalnym produktom ze śliwki. Powiślańska śliwka w occie i ocet ze śliwki powiślańskiej to przetwory wpisane na europejską listę produktów regionalnych, które nie tylko doczekały się własnego święta, ale stały się też powodem do dumy dla mieszkańców Rakowca.
Jesień ze śliwką

Na imprezie promowano najnowszą publikację wydaną przez Gminę Kwidzyn pt. Powiślański stół bożonarodzeniowy. Premiera tej ładnie wydanej książki miała miejsce przed niespełna miesiącem, podczas Święta Wsi w Tychnowach. Podczas Jesieni ze śliwką Wójt Ewa Nowogrodzka zapowiedziała przygotowanie kolejnego wydawnictwa poświęconego regionalnym specjalnościom. Tym razem ma to być publikacja dotycząca nalewek, które stają się kolejną specjalnością kół gospodyń wiejskich działających na terenie Gminy Kwidzyn. Podkreśliła też, że wydawnictwa, na które złożyły się regionalne przepisy świąteczne, to forma podziękowania kołom gospodyń wiejskich za obywatelską aktywność i zaangażowanie w pielęgnację lokalnych tradycji. Czas gościom imprezy umilały zespoły wokalne występujące na scenie, a o rozrywkę zadbały pracownie Gminnego Ośrodka Kultury i stowarzyszenia mieszkańców, które na swoich stoiskach proponowały różne formy aktywności, od robotyki i programowania, przez prace plastyczne w pastelach, a na grze terenowej o patriotycznym charakterze kończąc. Nie zabrakło też słodkich wypieków przygotowanych na miejscu w Sali Tradycji Kulinarnej wybudowanej przy znacznym udziale środków europejskich i oczywiście przetworów ze śliwki. Śliwka rządzi jesienią!

 

 


Podziel się
Oceń

Komentarze
Reklama
Reklama