Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 12:56

Interesujące style aranżacyjne dla restauracji oraz kawiarni

Zaprojektowanie restauracji lub kawiarni to niezwykle trudny orzech do zgryzienia. W końcu każdy z nas chce, żeby nasi goście przyszli i zostali na dłużej.
  • 05.01.2022 10:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Interesujące style aranżacyjne dla restauracji oraz kawiarni

Poza skomponowaniem idealnego menu oraz stworzeniem odpowiedniej obsługi, powinniśmy również pomyśleć o samym designie naszego lokalu. Dlatego też w poniższym tekście znajdziesz kilka pomysłów na zaaranżowanie własnej restauracji lub kawiarni.

Loftowe wnętrza - styl industrialny

Bardzo popularnym stylem aranżacyjnym, szczególnie w ciągu ostatnich dwóch lat, stał się nurt industrialny. Polega on na bardziej surowej zabudowie, nawiązującej do czasów rewolucji przemysłowej. Takie projekty najlepiej wypadają w powierzchniach po starych browarach, magazynach, halach produkcyjnych czy hutach. Wszędzie tam, gdzie czuć kiedyś było parę i powiew zmian. Dlatego też stawia się na proste, nowoczesne formy umeblowania i wyposażenia takich lokali. Według niektórych najlepiej prezentować się może motyw londyńskiego pubu z XIX wieku, a dla innych może to być hawańska pijalnia rumu. Wszystko to zależy od naszego pomysłu, ale z pewnością burgerownia, pub, pijalnia, knajpa czy wykwintna restauracja świetnie odnajdą się w takim stylu.

 

Źródło: Studio Loko

Na zielono i w zgodzie z naturą

Trendem aranżacyjnym, który może być dominujący w najbliższym roku, to z pewnością zielone klimaty. Chodzi tutaj oczywiście o połączenie z naturą i ekologię, które to tematy są na topie już od wielu lat. Dlatego też usuwa się wyposażenie wykonane (przynajmniej większościowo) z tworzyw sztucznych, jak np. plastik czy guma. W ich miejsce przychodzą drewniane lub kamienne krzesła i stoły, które opatrzone wygodnymi, własnoręcznie robionymi siedziskami. Poza tym istotnym jest również pozbycie się plastikowych elementów z zastawy, takich jak chociażby jednorazowe sztućce (obecnie popularne i bardziej ekologiczne są papierowe lub drewniane) oraz słomki.

Stonowany minimalizm

Na końcu dobrze jest wspomnieć o znanym wszystkim klasyku wśród restauracji i kawiarni - czyli oczywiście stonowanym minimalizmie. Mimo tego, że swoje lata świetności miał w ubiegłym wieku, to obecnie jego wiele motywów wraca do dzisiejszych placówek gastronomicznych. Dominujący, biały kolor oraz wykorzystanie niewielu elementów w wyposażeniu tworzy świetne, spokojne miejsce.

--- Artykuł sponsorowany ---