Środa, 24.04.2019

Olej marula – dlaczego warto go stosować?

  • 1.02.2019, 09:00
  • Grupa Tipmedia
Olej marula – dlaczego warto go stosować?
Naturalne kosmetyki to najlepsze rozwiązanie dla naszej skóry. Gwarantują one nie tylko bezpieczeństwo, ale także odpowiednią porcję substancji odżywczych. Dlatego ważnym elementem codziennej pielęgnacji mogą okazać się oleje naturalne. Z jakich warto korzystać?

Olej arganowy – popularny i skuteczny

Jednym z najbardziej znanych olejów jest olej arganowy. To jeden z najtrudniej dostępnych surowców na świecie. Drzewo arganowe rośnie bowiem tylko w południowo-zachodniej części Maroka. Olej jest wytwarzany ręcznie, dlatego z uwagi na te okoliczności, nazywany jest „płynnym złotem Maroka”. Dla wielu jest to też eliksir młodości. Tytuł ten zawdzięcza obecności witaminy E. Dlatego olej stosuje się do pielęgnacji skóry twarzy, dłoni i paznokci. Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych zapobiega on licznym chorobom, takim jak kamica żółciowa, miażdżyca, czy nadciśnienie tętnicze. Może być także podawany osobom przewlekle chorym.

Opuncja figowa – drogi, ale skuteczny

Kolejnym źródłem wysokiej jakości oleju naturalnego są pestki opuncji figowej. Jednak do wytworzenia jednego litra oleju potrzeba około pół tony pestek. Dlatego też jego cena jest wyższa od pozostałych. Podobnie jak olej arganowy, zawiera on nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, fitosterolę i witaminę E. Olej z opuncji zwiększa odporność skóry na czynniki zewnętrzne. Ma także działanie przeciwzmarszczkowe, wyraźnie nawilża skórę, poprawia jej napięcie i koloryt.

Olej tamanu – środek wielofunkcyjny

Kolejny olej stosowany do pielęgnacji skóry pochodzi z tropikalnych lasów Azji, Afryki i Oceanii. Owoce tamanu są wielkości moreli i mają dużą pestkę. Po ich zebraniu i otwarciu pestki muszą się suszyć przez miesiąc. Gdy zmienią kolor na brązowy, zaczną wydzielać olej. Jego właściwości są bardzo szerokie. Olej tamanu wykazuje działanie przeciwbakteryjne, kojące i zmniejszające opuchliznę. Wspomaga także gojenie się ran i redukuje łuszczenie się skóry. Olej tamanu przeznaczony jest do skóry tłustej i trądzikowej. Środek ten łagodzi także stany zapalne, dlatego jest stosowany po wszelkich zabiegach kosmetycznych.

Olej marula – pielęgnacja prosto z południowej Afryki

Olej marula to kolejna substancja pozyskiwana z występujących lokalnie owoców. Produkt ten pochodzi z Afryki Południowej i jest pozyskiwany ręcznie przez tamtejsze mieszkanki. Olej marula ma żółty kolor i delikatny, orzechowy zapach. Dlatego porównywana jest do oleju arganowego. Zaletą tego produktu jest bogaty skład. Posiada on bowiem kwasy omega-9, witaminę C i E, a także flawonoidy. Stosując olej marula zapewnimy naszej skórze odpowiednie nawilżenie i odbudowę. Dzięki niej ochronimy się przed promieniowaniem UV, a komórki nie będą tak szybko się starzały. Olej marula jest wskazany osobom borykającym się z różnymi przebarwieniami skóry. Można go stosować codziennie, nawet w okolicach oczu. Olej marula znajdziesz w naszym kraju bez żadnego problemu. Możesz go zamówić także przez internet, klikając w ten link. Olej marula można także dodawać do kąpieli. Świetnie sprawdzi się w walce z rozstępami.

Grupa Tipmedia
Podziel się: